Door Frans op ma, 10/19/2020 - 22:59
5. Wisselverlichting
Over de elektro-magnetische artikelen zoals Hameeteman het destijds in zijn boekjes omschreef kan ik nog iets meer vertellen. Zoals bekend heeft elke elektrische M-wissel een wissellantaarn. Als de baan in bedrijf is, branden dus alle wissellampjes, in mijn geval zijn er dat 23. Sorry, 20. Drie wissels staan in een tunnel, onzichtbaar dus maar wel met wisselstandmelding.
Er van uitgaande dat elke lamp (bij de M-wissel is dit een gloeilampje) ongeveer 1,5 VA verbruikt, zitten we met onze 20 wissels aan 30 VA, te verdelen over ...
6. Onafhankelijk rijden
Zoals ik eerder al aanstipte is mijn baan zo opgebouwd dat ze door 2 personen, onafhankelijk van mekaar kan bestuurd worden. Iedere speler heeft zijn eigen snelheidsregelaar. De speler van het hoofdstation heeft ook de verantwoordelijkheid over de hoofdbaan die naar het stadje op grote hoogte leidt en waar een klein kopstation is voorzien. Bij de speler van het doorgangsstation ligt het accent op het rangeren en het samenstellen van treinen. Door de plaats van de wisselbediening op ...
7. Vandaag
Een verhuis naar een andere woning kwam op zeker ogenblik stokken in de wielen steken. Mijn baan, die was opgebouwd in L-vorm en rustig op de zolder stond, moest voor een groot deel worden afgebroken, alleen al om ze van de zolder te krijgen. Nadien lag alles jaren stil.
Maar … gelukkig is dit euvel ondertussen verholpen. De baan in L-vorm was in onze nieuwe woning ...
Door Frans op do, 09/17/2020 - 15:04
4. Op weg naar drierail gelijkstroom
Nu werd het ernstig. De aangewezen oplossing om snelheidsregelaars in het bedieningspaneel in te bouwen bleek er in te bestaan om over te gaan op elektronische spanningsregelaars, aangestuurd door kleine regelpotentiometers op het paneel. Een elektronische regelaar maken voor wisselspanning is echter geen eenvoudige zaak, maar mijn vriend Roger wist mij te vertellen dat er even goed gelijkspanning voor de regelaars kon gebruikt worden. De wisselspanningsmotoren van Märklin lopen immers even goed op gelijkspanning als op wisselspanning. Het konden dan eenvoudige gelijkspanningsregelaars worden, gevoed met gelijkgerichte spanning van de Märklin-transfo’s. Zo kwam ik noodgedwongen terecht bij ...
Door Frans op zo, 09/06/2020 - 19:31
2. Op verkennning
De volgende jaren waren een complete verkenningstocht. Uiteraard kocht ik elk jaar een nieuwe Märklin-cataloog en mettertijd kwamen daar ook catalogussen van Faller, Vollmer en Kibri bij. Ik moest het tenslotte allemaal leren kennen. Maar dan waren er ook nog de Elseviers pocketboekjes van Hameeteman, vijf verschillende uitgaven, die een echter openbaring werden. Uren leesplezier en verrijkend tegelijkertijd.
Vandaag voorbijgestreefd natuurlijk maar in die tijd, zeker voor een beginneling, welgekomen materiaal.
Ook niet te vergeten is het Duitse “Modelbahnen”, een maandelijks tijdschrift met
3. Een modelbaan op komst
We noteren opeens 1981. Van mijn jeugd tot nu is er over mijn modelspoor-hobby weinig te vertellen. Ondertussen wel getrouwd, twee kinderen, huis gekocht en verbouwd...
Maar nu is ook de zolder klaar voor een heuse modelbaan: drierail - wisselstroom - analoog op M-rail. Mijn vriend Roger maakte voor mij een ontwerp. Je ziet het in figuur 1: een echte bergbaan van 3 m op 2.40 m in U-vorm; het hoofdstation (op de figuur aan de linkerkant bovenaan) op 10 cm hoogte, de lus rechts boven met een klein bergstation op 20 cm en het kopstation onderaan op 0 cm. Als je het goed bestudeert, ontdek je bovenaan links op het plan ook een verborgen keerlus. Het was een bijzonder knap ontwerp maar het vond in die hoedanigheid spijtig genoeg geen...
Door Frans op wo, 09/02/2020 - 11:50
Voorwoord
Toen een van mijn modelbouwvrienden mij een tweetal jaar geleden vriendelijk vroeg of ik geen zin had om iets over mijn modelbaan te schrijven voor de website, kon ik natuurlijk geen neen zeggen. Maar tijdsgebrek, zowat het probleem bij veel gepensioneerden (en ik ben er nog altijd niet achter hoe dat eigenlijk komt), zorgde ervoor dat het nog enkele jaren duurde vóór mijn tekst er werkelijk kwam.
...
1. Het prille begin
Toen ik een jaar of zes was bracht de goede Sint mij een speelgoedtreintje. Het was een stoomlocomotiefje met twee assen en een losse tender zoals dat heet. Het was er eentje om op te winden. Verder kreeg ik nog enkele wagonnetjes en een hoop gebogen rails, een heuse cirkel. Het is niet het treintje dat je op de foto ziet (figuur 0), maar het lijkt er wel wat op. Dit is een foto, die we genomen hebben tijdens een bezoek aan het treinmuseum in Quedlinburg (Harz).
Het merk heb ik nooit geweten maar het kwam van de Sint, dat was genoeg. We spreken over 1952.
Na enkele dagen vond mijn vader dat de mogelijkheden met alleen gebogen rails toch nogal beperkt waren. Hij stopte even in de winkel van de Sint en bracht nog een serie rechte rails, een heuse handwissel en een kruispunt mee.
Mijn vader werkte in die tijd bij de Buurtspoorwegen, De Lijn, zoals dat vandaag heet. Hij was ontvanger in Haacht–Station. Een ontvanger noemden ze toen een receveur.
...
Door Frank op za, 03/30/2019 - 16:15
Ik gebruik in mijn lange rijtuigen nu ESU ledstrips met decoder, je kan hier fantastische effecten met verkrijgen, je kan de led's laten starten als TL's die even flikkeren of een lamp simuleren die stuk is. Er is zelfs de mogelijkheid om sluitlichten aan te sluiten op een extra aux uitgang.
In onderstaand youtube filmpje zie je hoe je deze strips monteert in een rijtuig en dat ook voorziet van stroomgeleidende koppelingen.
Door Alex op ma, 11/19/2018 - 22:54
Impressie van verschillende HO-banen tijdens de tentoonstelling
Alex
Door Alex op wo, 10/10/2018 - 10:37
Na controle van alle onderdelen en een grondige "bestudering" van de montageplannen kunnen we starten met de bouw.
De verschillende witmetalen kapstukken worden van bramen ontdaan met mesje, vijl en dan met fijn staalwollen sponsje en/of glasvezelpotlood geschuurd om aanslag en oneffenheden te verwijderen.
De kap worden in mekaar gepast en bijgewerkt zodanig dat alles één mooi geheel vormt.

Door Alex op za, 09/22/2018 - 17:17
Holsbeek, 22-9-2018
Op de treinenbeurs in Hoeselt heb ik begin september een bouwkit aangeschaft van BEMO (nr 1207). het betreft een 5-assige HOm smalspoor tenderlocomotief baureihe 99.19 van de Duitse spoorwegen (DB of DR naar keuze).
Het betreft een witmetalen bovenbouw met allerlei messing en gegoten metalen details. Een hele uitdaging. In een volgende bijdrage de start van de bouw.
Alex
Door Frank op ma, 03/13/2017 - 20:40
Ik heb eerst de fronten van mijn modules gemaakt.
Uit de fouten die ik maakte bij de onderbouw van mijn HO baan heb ik geleerd dat ik iets moest hebben om de bakken op elkaar uit te lijnen en iets om ze aan elkaar vast te zetten zonder dat de openingen uitslijten door het verwijderen en terugplaatsen van de moeren die de bakken aan elkaar vastmoeten houden. Na een vijf tal keer mijn bakken ineen geplaats en uiteen gehaald te hebben zat er ruim een mm speling op de gaten waardoor rails niet meer aansluiten op elkaar.
Door Alex op do, 07/09/2015 - 17:30
Aan de voet van de Inca-site Machu Picchu kom je enkel via de trein (Peru-Rail) of via het Inca-pad (Inca-trail), te voet dus.
Hier een paar beelden van rangeermaneuvers in Aguas Calientes, eindstation op weg naar de Inca-site.
Door Alex op zo, 05/17/2015 - 12:01
Op 11 juli 1999 vertrokken 2 treinen in dubbeltractie vanuit Leuven. Twee diesels van de TSP, de reeksen 202 en 60 en twee stoomlocomotieven, de NMBS-loc 1.002 en de TSP-loc 26.101. Het filmpje geeft het koppelen van de stoomlocomotieven aan de stelplaats en het vertrek vanuit het station weer.
Door Alex op vr, 05/15/2015 - 15:37
Ingevolge onze uitstap naar Hamburg met de club (Miniatur Wunderland) en inmiddels reeds 6 jaar geleden, een kleine impressie van de haltes van de S-Bahn in het stadscentrum.
Door Alex op di, 05/12/2015 - 20:32
Kortelings ben ik in het bezit gekomen van een decoder uit een voor mij onbekende Marklin-locomotief. Uit opzoekwerk via de afbeeldingen op het internet bleek het een recente geluidsdecoder te zijn. Bijgevolg aan de slag gegaan en hem ingebouwd in een kleine rangeerloc reeds voorzien van de gepaste 21 pins MTC interface (Marklin, ESU....).
Vooraleer de decoder te plaatsen heb ik aan de gepaste aansluitingen van het 21pins stekertje een luidsprekertje gehangen (ge weet wel van die kleine oortjes voor gsm's ed. om muziek te luisteren) waarvan er eentje stuk bleek.
Door Alex op di, 05/12/2015 - 17:17
Stoomlocomotieven Mariembourg 2013-festival
Door Frank op vr, 03/06/2015 - 20:54
In augustus heb ik nog wat aan mijn baan kunnen werken. Eerst heb ik de poten onder de centrale "bakken" van mijn station verstevigd.

Pagina's