Experimenteren met Marklin geluidsdecoder

afbeelding van Alex

Kortelings ben ik in het bezit gekomen van een decoder uit een voor mij onbekende Marklin-locomotief. Uit opzoekwerk via de afbeeldingen op het internet bleek het een recente geluidsdecoder te zijn. Bijgevolg aan de slag gegaan en hem ingebouwd in een kleine rangeerloc reeds voorzien van de gepaste 21 pins MTC interface (Marklin, ESU....).

Vooraleer de decoder te plaatsen heb ik aan de gepaste aansluitingen van het 21pins stekertje een luidsprekertje gehangen (ge weet wel van die kleine oortjes voor gsm's ed. om muziek te luisteren) waarvan er eentje stuk bleek.

Marklindecoder (2).jpgMarklindecoder (1).jpg

Daaropvolgend heb ik de decoder ingelezen met de Central-Station Reloaded (= Ecos).

Daar het om een mfx-decoder ging was het niet moeilijk om te achterhalen welke loc het was. Het bleek om een Duitse e-loc te gaan van de serie 110.3 (te weten marklin nr 37013). Een decoder dus met uitgebreide geluidsfuncties.

Dit bleek ook uit de test. Alles werkte perfect, doch het geluidsvolume was minimaal, zelfs bij max instelling in de decoder. De oortjes hadden blijkbaar een impendantie-weerstand van 32 ohm, iets te hoog dus. Nu een een rangeerstoomloc niet samengaat met dergelijke decoder heb ik deze ingebouwd in een oude Marklin-loc 3037 (groene e-loc serie E 41). Deze was reeds vroeger gedigitaliseerd met een 8-pins decoderstekker en een 5 polige hoogvermogensmotor en voorzien van een DCC lokpilot van ESU. Ik heb de loc dan ook maar voorzien van het 21-pins model. Alleen nog een ander oortje van 16 ohm zien vast te krijgen, wat inmiddels ook is gebeurd (In den Action in de Pleinstraat in Holsbeek voor nog juist geen 5 euro)

Marklindecoder (4).jpgMarklindecoder (5).jpgMarklindecoder (6).jpgMarklindecoder (8).jpgMarklindecoder (9).jpg

Zoals je kunt merken in een meer dan 50 jaar oude loc een geluidsdecoder anno 2014.
Waarom ? Ik zou het echt niet weten maar toch plezant om te doen.

Alex